Tändstål / Eldstål Vildmark

  • 159 kr
In Stock
Article Number: 0686
Share

Tändstål / Eldstål Vildmark.

Vackert Tändstål / Eldstål i naturligt utseende med ett fint trähandtag där ett svart  snöre är fäst tillsammans med ett skrapstål/striker som ha följande 6 st multitool funktioner en riktig "TAC-UP Sticka" kan man säga!

TAC-UP GEAR´s Tändstål / Eldstål i Auermetall (Ferrocerium Flint Rod) är en fantastisk vädertålig lösning för överlevnad i vildmark att göra upp eld med och blir din bästa vän och räddare i nöden.
Vårt tändstål fungerar oavsett väder (även när blött och rått) och ger alltid gnistor att tända lägerelden, gasspisen eller fnöske med!
Eldstål/Tändstål fungerar även på hög höjd och tar inte slut på samma sätt som tändstickor eller tändare gör vilket är ännu ett skäl att ha med en sådan i sin packning.

Samma eldstål kan användas många hundratals gånger för att få gnistor och göra upp eld vilket gör den till en billig och långlivad investering till din utrustning.
Tändstål / Eldstål från TAC-UP GEAR är en självklar prepper och EDC pryl att ha med i bilen. båten, krislåda, preppinglåda, ryggsäck, överlevnadsask eller vildmarksutrustning!

- Tändstålet räcker till hundratals skrap/eldar.
- Ger gnistor på ca 2,980ºC.

Skarpstålets funktioner:
- Rak vass kant på långsidansidan av skrapstålet (känn med fingret, vass sida nedåt) för skrap.
- Konkav skrapdel med "tänder " i änden för extra grovt skrap.
- 5 cm mått för mätning är stansat i metallen.
- 5 km mått för karta 1:100000 är stansat i metallen.
- Mutterdragare i slutet på öppningen/slitsen i skrapstålet.
- Flasköppnare i början på öppningen/slitsen i skrapstålet.

Gör så här:
1. Innan första användning av eldstålet, skrapa försiktigt bort det översta lagret av skyddande svarta beläggning med skrapstålet, baksida på kniv eller stålull och frilägg det lite mera silverglänsande materialet. Denna förberedelse är viktig annars glider bara skrapstålet utan att skapa gnistor.

2. Försök ha tändstålet och skrapstålet så tort som möjligt, torka tort om möjligt/nödvändigt.
3. Dra sedan skrapstålets vassa sida mot eldstålet, arbeta uppifrån handtaget och nedåt (men inte alltför snabbt) med lite tryck så får du en fin gnistkärve eller gnistrande stänk! Detta kräver lite övning, ge inte upp!
5. Du kan även använda baksidan av en kniv  / kniv egg eller liknande för att dra mot eldstålet om du upplever skrapstålet som litet eller inte vasst nog.

Tips på tändmaterial:
Ett tips för att enkelt göra upp eld är att ha med bomulls pads / rundlar, sådana för tex sminkborttagning, dra försiktigt isär dom och rikta dina gnistor från eldstålet mot de tunna fluffiga trådarna mellan "plattorna".
Bomull antänds lätt men brinner hastigt så se till att ha många små, torra och fina täljda träflisor, tunn fin björkbark eller liknande redo för att börja mata elden med, eller ha ett värmeljus som du tänder för att ha låga över tid.
Ha en hård yta under materialet du vill tända så du kan vila/trycka eldstålets botten mot underlaget. Lycka till!

Skötsel:
Förvara ditt tändstål torrt och rent.
Smörj gärna trähandtaget med olja för att skydda det mot uttorkning och sprickor. Vi rekomenderar jordnötsolja (finns på apotek, obs! tänk på allergi!) som hjälper till och härdar trä utan att härskna.
Trähandtaget kommer att få en fin patina med olja men även utan olja kommer handtaget att ändra färg mot det mörkare efter användning i skog och mark.
Värm snörets ändar med en öppen låga om dom fransar sig för att smälta samman toppen, akta så att inte snöret börjar brinna!

Vikt: 47g
Mått:
Bredd handtag 2 cm.
Total längd med hantag: 12 cm.
Längd på själva Ferrocerium Flint Rod är ca: 7 cm.
Bredd på själva Ferrocerium Flint Rod är ca: 7 mm.
Skrapstålet / Multitool är: 7,5 cm lång och 2 cm bred.