Tändstål / Eldstål Magnesium Combo

  • 289 kr
In Stock
Article Number: 0693
Share

Tändstål / Eldstål Magnesium Combo.

Vackert Tändstål / Eldstål i kombination med magnesium som har ett gediget brunt trähandtag där en läderrem är fäst tillsammans med ett enkelt skrapstål och ett skrapstål/striker som ha följande 6 st multitool funktioner:

TAC-UP GEAR´s Tändstål / Eldstål i Auermetall (Ferrocerium Flint Rod) är en fantastisk vädertålig lösning för överlevnad i vildmark att göra upp eld med och blir din bästa vän och räddare i nöden.
Vårt tändstål fungerar oavsett väder (även när blött och rått) och ger alltid gnistor att tända lägerelden, gasspisen eller fnöske med!
Eldstål/Tändstål fungerar även på hög höjd och tar inte slut på samma sätt som tändstickor eller tändare gör vilket är ännu ett skäl att ha med en sådan i sin packning.

Samma eldstål kan användas många hundratals gånger för att få gnistor och göra upp eld vilket gör den till en billig och långlivad investering till din överlevnadsutrustning.
Tändstål / Eldstål från TAC-UP GEAR är en självklar prepper och EDC pryl att ha med i bilen. båten, ryggsäck, överlevnadsask eller vildmarksutrustning!

- Tändstålet räcker till hundratals skrap/eldar.
- Ger gnistor på ca 2,980ºC.
- Notera att magnesiumytan kan få en mörkare beläggning övertid.

Skarpstålets funktioner:
- Rak vass kant på långsidansidan av skrapstålet (känn med fingret, vass sida nedåt) för skrap.
- Konkav skrapdel med "tänder " i änden för extra grovt skrap.
- 5 cm mått för mätning är stansat i metallen.
- 5 km mått för karta 1:100000 är stansat i metallen.
- Mutterdragare i slutet på öppningen/slitsen i skrapstålet.
- Flasköppnare i början på öppningen/slitsen i skrapstålet.
Obs! tänk på att skrapstålet är vasst och att det är lätt att skära sig på det!

Gör så här:
1. Innan första användning av eldstålet, skrapa försiktigt bort det översta lagret av skyddande svarta beläggning med skrapstålet, baksida på kniv eller stålull och frilägg det lite mera silverglänsande materialet. Denna förberedelse är viktig annars glider bara skrapstålet utan att skapa gnistor.

2. Försök ha tändstålet och skrapstålet så tort som möjligt, torka tort om möjligt/nödvändigt.
Använd den konkava och tandade delen på skrapstålet mot det silvriga magnesiumet så att små flagor skrapas loss. Samla det lilla skrapet i en hög på det du vill antända.
3. Dra sedan skrapstålets vassa sida mot det mörka eldstålet (var noga med att "UP" och Vikingaskeppet pekar uppåt) arbeta uppifrån handtaget och nedåt (men inte alltför snabbt) med lite tryck så får du en fin gnistkärve eller gnistrande stänk över magnesiumskrapet med tanken att detta då antänds. Detta kräver lite övning, ge inte upp!
4. Du kan även använda baksidan av en kniv  / kniv egg eller liknande för att dra mot eldstålet om du upplever skrapstålen som små eller inte vassa nog.

Tips på tändmaterial:
Ett tips för att enkelt göra upp eld är att ha med bomulls pads / rundlar, sådana för tex sminkborttagning, dra försiktigt isär dom och rikta dina gnistor från eldstålet mot de tunna fluffiga trådarna mellan "plattorna".
Bomull antänds lätt men brinner hastigt så se till att ha många små, torra och fina täljda träflisor, tunn fin björkbark eller liknande redo för att börja mata elden med, eller ha ett värmeljus som du tänder för att ha låga över tid.
Tänk på att denna produkt har magnesium som du kan skrapa loss för att boosta dina försök att antända material.
Ha en hård yta under materialet du vill tända så du kan vila/trycka eldstålets botten mot underlaget om du vill. Lycka till!

Skötsel:
Förvara ditt tändstål med magnesium combo torrt och rent.
Smörj gärna trähandtaget med olja för att skydda det mot uttorkning och sprickor. Vi rekomenderar jordnötsolja (finns på apotek, obs! tänk på allergi!) som hjälper till och härdar trä utan att härskna och hjälper till med en vacker patina.
Ta även hand om läderremmen och smörj/fetta in det så håller det längre, vi rekommenderar Wilmas produkt "Kängskosmorning" för läderremmen andra rekomenderade produkter är Giron och Jörn fett för kängor.

Vikt: 90g
Mått:
Total längd med hantag: 16 cm.
Skrapstålen / Strikern är: 5,6 cm lång och 1,8 cm bred.
Skrapstålet / Multitool är: 7,5 cm lång och 2 cm bred.