Tändstål / Eldstål Orange

  • 139 kr
In Stock
Article Number: 0704
Share


Tändstål / Eldstål Orange.

TAC-UP GEAR´s Tändstål / Eldstål Orange med Auermetall (Ferrocerium Flint) är en fantastisk och vädertålig lösning för överlevnad i vildmark att göra upp eld med och blir din bästa vän och räddare i nöden.

Vårt tändstål fungerar oavsett väder (även när blött och rått) och ger gott om gnistor att tända lägerelden, gasspisen eller fnöske med!

Eldstål/Tändstål fungerar även på hög höjd och tar inte slut på samma sätt som tändstickor eller tändare gör vilket är ännu ett skäl att ha med en sådan i sin packning.

Samma eldstål kan användas ett hundratal gånger för att få gnistor och göra upp eld vilket gör den till en billig och långlivad investering till din prepping, krislåda och överlevnadsutrustning.

Tändstål / Eldstål Orange är skyddat i en väl synlig orange "förpackning" med tillhörande snöre och är en självklar bushcraft/prepper och EDC pryl att ha med i sin personliga utrustning, bilen. båten, ryggsäck, överlevnadsask eller vildmarksutrustning!

- Tändstålet räcker till ett hundratal skrap/eldar.

- Ger gnistor på ca 2,980ºC.

- Orange förpackning, syns lätt om det tappas på marken.

- Orange snöre som kan användas till annat än halsband i en nödsituation.

Obs! tänk på att skrapstålet är vasst och att det är lätt att skära sig på det!

Gör så här:

1. Innan första användning av eldstålet, skrapa försiktigt bort det översta lagret av skyddande svarta beläggning med skrapstålet, baksida på kniv eller stålull och frilägg det lite mera silverglänsande materialet. Denna förberedelse är viktig annars glider bara skrapstålet utan att skapa gnistor.

2. Försök ha tändstålet och skrapstålet så tort som möjligt, torka tort om möjligt/nödvändigt.

3. För själva eldstålet till motsatt sida på halsbandet och vik tillbaka paracorden i din hand så den kommer ur vägen och blottar eldstålet för skrap.

4. Dra sedan skrapstålets vassa sida (känn med fingret) mot det vinklade eldstålet. Arbeta uppifrån och nedåt (men inte alltför snabbt) med lite tryck så får du en liten gnistkärve eller gnistrande stänk! Detta kräver lite övning, ge inte upp!

5. Du kan även använda baksidan av en kniv  / kniv egg eller liknande för att dra mot eldstålet om du upplever skrapstålet som litet eller inte vasst nog men tänk på att hålla undan paracorden.


Tips på tändmaterial:

Ett tips för att enkelt göra upp eld är att ha med bomulls pads / rundlar, sådana för tex sminkborttagning, dra försiktigt isär dom och rikta dina gnistor från eldstålet mot de tunna fluffiga trådarna mellan "plattorna".

Bomull antänds lätt men brinner hastigt så se till att ha många små, torra och fina täljda träflisor, tunn fin björkbark eller liknande redo för att börja mata elden med, eller ha ett värmeljus som du tänder för att ha låga över tid.

Ha en hård yta under materialet du vill tända så du kan vila/trycka eldstålets botten mot underlaget om du tycker att den är lite för kort för att få kraft genom att bara hålla den i handen.

Lycka till!

Skötsel:

Förvara ditt Tändstål / Eldstål Orange torrt och rent.

Vikt: 26g

Mått:

Längd på själva Ferrocerium Flint Rod är: 4cm.

Skrapstålet / Strikern är: 2cm lång och 0,5cm bred.