Tändstål / Eldstål Visselpipa Orange

  • 119 kr
In Stock
Article Number: 0710
Share

Tändstål / Eldstål Visselpipa Orange.

TAC-UP GEAR´s Tändstål / Eldstål Visselpipa Orange med Auermetall (Ferrocerium Flint) är en fantastisk vädertålig lösning för överlevnad i vildmark för att göra upp eld med och blir din bästa vän och räddare i nöden.

Vårt tändstål fungerar oavsett väder (även när blött och rått) och ger alltid gnistor att tända lägerelden, gasspisen eller fnöske med och visselpipan har ett överraskande högt och gällt ljud!

Eldstål/Tändstål fungerar även på hög höjd och tar inte slut på samma sätt som tändstickor eller tändare gör vilket är ännu ett skäl att ha med en sådan i sin packning.

Samma eldstål kan användas ett hundratal gånger för att få gnistor och göra upp eld vilket gör den till en billig och långlivad investering till din krislåda / överlevnadsutrustning.

Tändstål / Eldstål Visselpipa Orange från TAC-UP GEAR är en självklar prepper och EDC pryl att ha med i sin personliga utrustning, bilen, preppinglåda båten, ryggsäck, överlevnadsask eller vildmarksutrustning!

- Tändstålet räcker till ett hundratal skrap/eldar.
- Ger gnistor på ca 2,980ºC.
- Kan enkelt hängas runt halsen eller i nyckelring
Obs! tänk på att skrapstålet är vasst och att det är lätt att skära sig på det!

Gör så här:
1. Innan första användning av eldstålet, skrapa försiktigt bort det översta lagret av skyddande svarta beläggning med skrapstålet, baksida på kniv eller stålull och frilägg det lite mera silverglänsande materialet. Denna förberedelse är viktig annars glider bara skrapstålet utan att skapa gnistor.

Skrapstålet har en liten plast fjäder du trycker ned och samtidigt drar ut det från den större delen med visselpipan och själva eldstålet. OBS! Strikern sitter ganska hårt, lirka lite sida till sida då du smatidigt drar och trycker ned den fjädrande plastbiten.

2. Försök ha tändstålet och skrapstålet så tort som möjligt, torka tort om möjligt/nödvändigt.
3. För själva eldstålet till motsatt sida på halsbandet och vik tillbaka paracorden i din hand så den kommer ur vägen och blottar eldstålet för skrap.
4. Dra sedan skrapstålets vassa sida (se till att den lilla fjädrande plast biten är upp) mot det vinklade eldstålet. Arbeta uppifrån och nedåt (men inte alltför snabbt) med lite tryck så får du en liten gnistkärve eller gnistrande stänk! Detta kräver lite övning, ge inte upp!

5. Du kan även använda baksidan av en kniv  / kniv egg eller liknande för att dra mot eldstålet om du upplever skrapstålet som litet eller inte vasst nog men tänk på att hålla undan paracorden.

Tips på tändmaterial:
Ett tips för att enkelt göra upp eld är att ha med bomulls pads / rundlar, sådana för tex sminkborttagning, dra försiktigt isär dom och rikta dina gnistor från eldstålet mot de tunna fluffiga trådarna mellan "plattorna".
Bomull antänds lätt men brinner hastigt så se till att ha många små, torra och fina täljda träflisor, tunn fin björkbark eller liknande redo för att börja mata elden med, eller ha ett värmeljus som du tänder för att ha låga över tid.
Ha en hård yta under materialet du vill tända så du kan vila/trycka eldstålets botten mot underlaget om du tycker att den är lite för kort för att få kraft genom att bara hålla den i handen.
Lycka till!

Skötsel:
Förvara ditt Tändstål / Eldstål Visselpipa Orange torrt och rent.

Vikt: 9g
Längd på själva Ferrocerium Flint Rod är: 4,5cm.
Skrapstålet / Strikern är: 3cm lång och 1,5cm bred.